Vinsmagning i Livigno
Der er mere filosofi i en flaske vin end i gamle bøger, og derfor greb jeg chancen, da den bød sig, til at blive en smule klogere på de italienske vine.
Jeg var til vinsmagning på Hotel Alegra i Livigno, Italien, hvor vi smagte på 5 meget forskellige, Norditalienske vine.
Hver og en var en boblende fest af gode druer tilføjet fem lækre, italienske snacks, gode anekdoter og det hele blev nydt i fantastisk selskab (fire sydafrikanske kvinder, en charmerende sommelier og to Nortlander-guider).
Hotel Alegra er et hyggeligt, lille hotel med et køkken, der tilbyder dig alt det gode mad fra Valtellina-området. Det hele er rustikt – mad som indretning – og personalet, er præcis som man tænker om italienere, utrolig søde og imødekommende.
Vinsmagningen tog små to timer og trods de utroligt lækre snacks man får undervejs, kan det også kombineres med et efterfølgende måltid – måske den lokale boghvedepasta ‘pizzoccheri’ vil kunne friste?
Til selve vinsmagningen fik vi som nævnt fem vine – en prosecco, en hvidvin og tre rødvine. Vi startede med den mousserende prosecco…
Vin nr. 1: Jeio, Valdobbiadene prosecco superiore D.O.C.G. – Spumante Extra Dry
En fin guldagtig, glinsende væske, hvor alle boblerne kommer fra midten af glasset. Boblerne fortsatte med at holde fest i glasset, indtil det var tomt.
Smagen var utrolig mild, og for mig var der en helt perfekt mængde kulsyre – ikke for meget og ikke for lidt, og man var ikke i tvivl om, at det var en mousserende vin.
Vinen er utrolig populær, og kan købes i flere butikker rundt omkring i Europa, og den passer som fod i hose til lette måltider – selvfølgelig også som aperitif i godt selskab.
Alt imens vi smager de forskellige vine, sørger sommelier Daniele for gode historier, fun facts om vin og anekdoter fra området – et perfekt mix af gode vine og underholdning.
Mousserende vin og champagne blev i Frankrig først kaldt “djævlens vin” (le vin du diable), men flaskerne var ikke bygget til den store mængde kulsyre, så det betød, at flaskerne og propperne sprang i tide og utide.
Først i 1844 blev ‘muselet’ (“ståltrådskurven” omkring proppen) opfundet og dette gjorde, at propperne blev holdt i skak og champagnen blev, hvor den skulle.
Vin nr. 2: Opera, Bianco Terrazze Retiche di Sondrio I.G.T. 2013, Mamete Prevostini Valtelina,
En lokal hvidvin fra Valtellina-området er aldrig at kimse af – 80 % chardonnay og 20 % sauvignon.
Vinen ligger i den lidt dyrere ende, og det er udelukkende af den grund, at man i Valtellina laver den med italiensk kærlighed – de plukker druerne med hænderne og ikke med maskiner, hvilket selvklart gør det noget mere ressourcekrævende, men man kunne smage, at den var lavet med kærlighed.
Nu er jeg ikke den store vinkender, men denne hvidvin er en af de bedste, jeg har smagt. Den var mild i smagen og var slet ikke så bitter, som jeg ellers normalt forbinder hvidvine med.
Vinen har gæret og lagret i egetræsfade i 6 måneder, som medførte et spørgsmål fra en af de sydafrikanske gæster:
“Er det fransk egetræ?”
… hvortil sommelier Daniele kækt, og selvfølgelig med blink i øjet, svarede:
“Vi bryder os ikke om franskmænd”
Den gik rent ind hos alle, og der blev nikket anerkendende tilbage.
Så blev det tid til rødvinene!
Vin nr. 3 – Vigne Nobili, Valtellina Superiore Sassella
Min første reaktion var, at den lignede Ribena-saft – den var noget lysere og mere gennemsigtig end hvad jeg er vant til at se i en rødvin. Den smagte dog fint, men levede op til dens udseende – den smagte ikke af meget.
Synes du normalt, at rødvine smager lidt for kraftigt af… ja, rødvin, så er denne måske lige noget for dig.
Vinen bliver lavet i hjertet af Valtellina-området og har en begrænset produktion på 18.000 flasker årligt grundet ønsket om en sublim kvalitet og eksklusitivitet.
Vidste du, at en rødvin helst skal ligge ned i en vinreol og ikke stå op?
Det er for at undgå, at kork-proppen tørrer ind. Hvis korkproppen tørrer ind, vil den skrumbe og dette vil medføre for megen ilt til vinen, hvilket vil påvirke smagen af vinen.
Det medførte selvfølgelig en dialog om brugen af skruelåg og sommelier Daniele fortalte, at skruelåg ikke er det mest brugte i Italien fordi de er så traditionsbundne, som de nu engang er.
De forbinder korkpropper med traditioner og god vin.
Vin nr. 4 – Inferno Riserva, Valtellina Superiore DOCG 2010
Så kom der lidt mere smag i denne “helvedes” vin, som faktisk har ligget i franske(!) egetræsfade i mere end 16 måneder, og som også bliver høstet manuelt.
Til denne vin blev der også serveret en lækker, lille snack med italiensk bacon (pancetta) med en skive, rå æble, hvilket en af de sydafrikanske gæster bed mærke i og citatet “Buy on an apple and sell on cheese” blev debatteret.
Citatet tager udgangspunkt i, at smager en vin godt sammen med råt æble, så er det i sandhed en god vin.
Man sælger typisk vin med ost – det kan vi dødelige vindrikkere forholde os til, men kan man få æble og vin til at smage godt sammen, så har du virkelig fat i en god vin.
Heldigvis, så smagte de to ting helt fantastisk sammen og alle var imponeret.
Udover æbler passer vinen helt perfekt til rødt kød, vildt og oste.
Vin nr. 5 (og sidste vin): Caven Messere Sforzato di Valtellina DOCG, Lombardiet
Dagens absolut bedste vin og jeg kunne høre på mine meddeltagere, at de mente det samme.
Vinen er lavet på Nebbiolo-druer, som står bag nogle af de allerfineste vine i Piedmont-området, og lige præcis denne vin er blevet rangeret som den 4. bedste Sforzato di Valtellina-vin af kritikere.
Det betyder også, at prisen er et godt stykke deroppe af.
Vinen er nemlig den 5. dyreste af netop de her Sforzato di Valtellina-vine, men det sjove er, at denne vin faktisk er forholdsvis ukendt og vinen kan kun købes i meget få butikker i Europa.
Vinen passer sig særlig godt til gamle, smagfyldte oste.
5 forskellige vine er blevet drukket, 5 italienske snacks spist og 2 timers god, gedigen underholdning med lokale, medguider og sydafrikanske gæster er overstået.
Hotel Alegra havde fundet 5 virkelig forskellige og udmærket vine, og arrangementet i sig selv var virkelig gennemført.
Der var tid og rum til både at smage, drikke, snakke og høre på interessante historier om vinene og lokalområdet.
Arrangementet kan kombineres med et efterfølgende overdådigt måltid – selvfølgelig med en masse lækre specialiteter fra Valtellina-området.
1 Comment