3 retter til dig, der selv vil lave mad på skiferien
Selvom man kan få helt fantastisk mad i Alperne, uagtet om det er i Frankrig, Østrig eller Italien, så er er også bare nogle gange rart med et hjemmelavet måltid.
Kører du selv til destinationen, har du ovenikøbet mulighed for at forberede en del hjemmefra, hvis du da ikke har noget problem med at fylde bilen med køletasker og madvarer.
Du får her tre bud på aftenmåltider, som er perfekte til at give dig følelsen og varmen tilbage i tæer og fingre, hvor den ene opskrift sågar er en ellers velbevaret familieopskrift.
Jeg har været på skiferie med min familie i næsten 15 år, og vi har altid boet i lejlighed, så vi stod selv for maden de fleste dage i løbet af en skiferie.
Visse retter er siden hen gået hen og blevet til traditioner, og jeg er sikker på, at hvis jeg skulle med familien til Alperne igen i år, så ville mindst en af følgende retter stå på “menukortet”.
Hvis der var én ret vi ALTID fik, så var det gule ærter (og vi havde selvfølgelig taget rugbrød med fra Danmark), så første forslag til dig må blive denne ret.
Gule ærter
Ærter er sammen med kål den ældste grøntsag, der har eksisteret i Danmark, og vi har spist gule ærter i Danmark i flere tusinde år (det hed måske ikke helt gule ærter dengang, men der fandtes en lignende ret).
Omkring 1800-tallet kunne man første gang finde en decideret opskrift på “gule ærter” (eller afsiet ærtesuppe – som er den ret, der kommer tættest på det, man i dag kalder gule ærter) i de danske kogebøger.
Hvis man elsker mad, der er lavet fra bunden, så er det bare at tænde for kogeblusset og koge nogle ærter, men er man lidt doven, så kan man med god samvittighed også købe de her “pølser” med gule ærter og så tilføje lækkert tilbehør efter eget valg.
Det nemme ved denne ret er, at man faktisk kan lave suppen hjemmefra og så tilsætte kød og de sidste ingredienser, når man står over sin kogeplade i Saalbacheller en anden destination.
Sådan gør du
Bring ærter og 1 l vand langsomt i kog. Tilsæt timian og kog ærterne møre ca. 45 minutter, se kogetiden på emballagen. Fjern timianen og pisk ærterne godt igennem, hvis suppen skal være grov eller kom ærterne i food processor, blender eller gnid dem gennem en grovmasket si.
Kom svinebryst og nakkefilet i en gryde med ca. 2 liter vand, så det dækker kødet. Bring det i kog. Skum suppen og tilsæt suppevisk, salt og peberkorn. Kog svinebrystet ca. 1½ time, nakkefileten 2 timer under låg ved svag varme.
Kog medisterpølsen med de sidste 15 minutter. Tag kødet op. Si suppen og kom den i en gryde. Skær grøntsagerne i mindre stykker, løgene må gerne være hele og kog dem i lidt af den siede suppe.
Kom ærtepureen i resten af suppen, tilsæt grøntsagerne med suppen de er kogt i – til konsistensen er passende.
Varm det igennem og smag til med salt, peber og timian.
Skær kødet i tynde skiver og pølsen i 4-5 cm stykker – se den oprindelige opskrifther.
Chili con carne – er lige så dansk som det er mexicansk
Vidste du godt, at chili con carne faktisk overhovedet ikke er mexicansk?
Myten siger, at den faktisk stammer fra San Antonio, Texas, som i det 18. århundrede havde en masse spanske immigranter bosat.
Disse mennesker lavede en gryderet, der minder meget om vores “chili con carne” i dag, så selvom navnet er spansk, har den altså som sådan ikke noget med Mexico at gøre.
Der findes utrolig mange versioner af chili con carne, men en af mine personlige favoritter er den, hvor man tilsætter chokolade.
Ligesom gule ærter er dette også en ret, man kan forberede hjemmefra, hvis man har en køletaske i bilen, og ellers er den jo bare generelt nem at lave og tilføjer man nok med chili, så skal man nok få varmen hurtigt!
Dog synes jeg, at retten er en af de slags, hvor den kun bliver bedre af at simre længe, så den kræver lidt tilberedelsestid!
Sådan gør du
Varm en dyb pande op med olien. Tilsæt løg, hvidløg og chili. Efter et par minutter tilsættes chilipulver, salt, peber samt kanel og spidskommen. Vend det godt sammen.
Rist dernæst kødet i blandingen. Hæld tomater på sammen med bouillon og bønner, og lad retten simre i 25 minutter (og gerne meget længere). Rør undervejs.
Smag retten til – tag den fra varmen, og rør finthakket chokolade i.
Læs oprindelige opskrift her.
Sjov-sjov/ristaffel
Den sidste ret du skal have serveret, er “sjov-sjov” eller i daglig tale “ristaffel” – en avanceret udgave af den dejlige, danske ret “boller i karry”, men det er ikke hvilken som helst opskrift jeg vil dele med dig…
Det er min families (min mors opskrift), som aldrig før har været skrevet ned, men udelukkende været gemt i min mors skarpe hjerne.
Den differentierer sig ikke voldsomt fra andre opskrifter på boller i karry/ristaffel, men af uforklarlige grunde, så smager den bare (min meget subjektive holdning) lidt bedre end andre opskrifter.
Sådan gør du
Tænd for ovnen på 225 grader og gør en bageplade med bagepapir klar.
Rør det hakkede kød med salt, fintrevet løg, fintrevet gulerod og æg.
Udblød havregryn i mælken og hæld det i farsen sammen med lidt friskkværnet peber. Rør til farsen er fast og jævn og lad den hvile i køleskabet i 10 min. Form små faste boller af farsen (f.eks. med en ske) og læg dem på bagepladen. Bag dem i ca. 20 min.
Svits løg, kartofler, æbler og selleri i olien med karry i en stor gryde. Tilsæt kartofler, æbler og selleri og rør det godt sammen til fedtstoffet er absorberet.
Tilsæt bouillon og lad det koge til grøntsagerne er helt møre (ca. 20 min) – tilsæt mere vand, hvis grøntsagerne ikke er dækket. Når grøntsagerne er møre, find din staublender frem og blend det til en mos/sovs.
Er sovsen for tynd, så tyknes den efter behag med madlavningsfløden. Smag til med salt og peber.
Kom de stegte boller i saucen og varm dem igennem.
Kog ris som beskrevet på posen og anret tilbehøret i skåle, så folk kan tage præcis hvad de vil.
Igen er det en ret, hvor man kan forberede meget hjemmefra f.eks. stege kødbollerne, koge karry-sovsen og lægge det hele i en køletaske, mens du cruiser ned gennem Tyskland – så er det egentlig bare at koge ris og skære det lækre tilbehør, når du er på destinationen.
Der findes jo et utal af måltider, som passer sig helt perfekt til skiferien, så her får du også en liste med andre retter, som vi her på Nortlander-kontoret mener passer sig glimrende efter en hel dag på ski (og som er nemme at lave):
- Tortillas (m. kylling eller hakket oksekød)
- Bruschetta (kun kreativiteten sætter grænser)
- Mac & cheese
- Spaghetti Bolognese
- Hotdogs
Hvad siger du? Hvilken ret er et ‘must’ på din skiferie?
Der skal også være plads til et besøg på en restaurant i ny og næ, og her giver vi dig også en masse tips på bloggen. Det er svært for mig at rekommendere én restaurant, for det kommer jo helt an på hvor du skal hen.
Men søg og du skal finde – her får du et utal af anmeldelser af restauranter på vores forskellige destinationer.
Buon appetito – bon appetit og så velbekomme!